fbpx

Domain név választása

2022. ápr. 25. | weboldal

Ahhoz, hogy saját weboldalad legyen először szükséged lesz tárhelyre (ebben a bejegyzésemben olvashatsz róla), illetve domain-re.

A domain az oldal neve, például: designin.hu, ehhez kell megfelelő kifejezést választanod.

A domain nevet egy szolgáltatótól kell bérelned minimum egy évre. Amint bejegyzik a nevedre a Tiéd, más nem használhatja. Viszont évente meg kell újítani a bérlését (kivéve ha rögtön több évre fizetsz elő).
Szerencsére nem drága, kb. évi 1800-2000 Ft körül értéken lehet bérelni.

A domain szolgáltatónál általában lehet tárhelyet is vásárolni, sőt a kettő együtt valamilyen kedvezményt is szokott tartalmazni. De akkor sincs gond, ha előbb csak a domain-t veszed meg és később a tárhelyet.

Egy technikai apróság:

A vásárlásnál kérdezni fognak a név szerverről. Ha ugyanott veszed meg a tárhelyet és a domain-t, akkor hagyd meg, amit felajánlanak. Egyébként pedig kérd el a tárhely szolgáltatótól a név szerver adatokat.

A legtöbb ezzel foglalkozó szolgáltatónál le tudod ellenőrizni, hogy szabad-e a domain név, amit kitaláltál. Például ellenőrizheted a domain.hu-nál vagy az Mhosting-nál is meg tudod nézni.

Milyen nevet válassz?

Ami fontos a név kapcsán, hogy jól írja le a tevékenységet, amit végzel, de ne legyen túl bonyolult.

A rövid, könnyen megjegyezhető domain nevek a legjobbak, viszont ezek nagy része már foglalt. Ha olyat sikerül kitalálnod, ami 2-3 szóból áll, de magába foglalja a tevékenységedet, az sem rossz választás, de figyelj arra, hogy így se legyen túl hasonló egy másik azonos tevékenységet végző oldalhoz. Például ha létezik legjobbokostelefon.hu, akkor Te ne válaszd a legjobbokostelefonok.hu-t.

Minél hosszabb a név, annál könnyebb elütni benne a betűket.

Érdemes olyan nevet választani, amely a keresőoptimalizálási feltételeknek is megfelel (erről írok majd bővebben egy későbbi bejegyzésben), illetve jól szolgálja a weblap üzleti tevékenységét.

Mi legyen a végződése: .hu vagy .com?

Technikailag mindegy, hogy mi a domain végződése, a tárhely lehet Magyarországon.
A magyar piacra ugyanakkor érdemes .hu végződést választani, hiszen nálunk ez az elterjedt.
Ha külföldi piacra célzol vagy magyar és külföldi piacra is, akkor a .com a jó választás. Ha olyan szerencséd van, hogy mindkettő szabad, akkor jó döntés mindkettőt megvenni.

Magyar domain bejegyzése 1-3 munkanap alatt megtörténik, de 8 napig van még lehetőség arra, hogy ezt az igényt valaki más megvétózhassa.
Nemzetközi domain bejegyzése maximum 1 napig tart. Itt arra kell figyelni, hogy az első külföldi domain vásárlásakor a tulajdonos adatainak helyességét meg kell majd erősíteni.

A .org végződést többnyire non-profit szervezetek használják, de nálunk nem túl gyakori, ahogy az .eu sem.

Ha kíváncsi vagy más fontos információkra is a weboldal készítéssel, üzemeltetéssel és keresőoptimalizálással kapcsolatban, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!

Kulcsszókutatás 5 ingyenes módszerrel:

Ha érdekel, hogyan kereshetsz kulcsszavakat ahhoz, hogy előrébb juttasd a weboldalad a keresőben, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!
5 ingyenes és egyszerű módszert osztok meg veled, melyek segítségével a megfelelő kulcsszavakat használhatod a tartalmaid megírásakor.