fbpx

Kulcsszókutatás: A SEO Alapja

2023. jan. 16. | seo

A kulcsszókutatás az egyik legfontosabb lépés a keresőoptimalizálás (SEO) folyamatában. Ez a folyamat segít meghatározni, hogy mely kulcsszavakra kell optimalizálni a weboldaladat annak érdekében, hogy jobb rangsorolást érj el a keresőmotorok találati listáján.
A megfelelő kulcsszavak kiválasztása nem csupán abban segít, hogy a látogatók Rád találjanak, hanem a célzottabb és hatékonyabb tartalmak létrehozásában is.
Ebben a cikkben bemutatom a kulcsszókutatás folyamatát és eszközeit.

Mi is az a Kulcsszókutatás?

A kulcsszókutatás célja az, hogy megértsük az emberek milyen kifejezéseket használnak a keresőmotorokban, amikor információt keresnek a termékekről, szolgáltatásokról vagy témákról, amelyekhez kapcsolódik a weboldalunk.
Ezeket a kulcsszavakat használjuk majd az oldal tartalmának optimalizálásához, hogy megjelenjünk a keresőmotorok találati listáján, amikor valaki ezeket a kulcsszavakat beírja.

A kulcsszókutatás segít megérteni:

  • Milyen kulcsszavakat használnak a felhasználók a keresés során.
  • Mennyire versenyképesek ezek a kulcsszavak (azaz mennyi weboldal verseng még értük).
  • Mennyire relevánsak ezek a kulcsszavak az oldaladhoz és az általad kínált tartalomhoz.

Eszközök és Stratégiák a Kulcsszókutatáshoz

A kulcsszókutatás elvégzése során több eszközt és stratégiát is alkalmazhatsz, hogy a lehető legjobb kulcsszavakat találd meg.
Íme néhány hasznos kulcsszókutatás eszköz és stratégia:

1. Google Kulcsszótervező

A Google Kulcsszótervező egy ingyenes eszköz, amely segít kulcsszavakat kutatni és megtudni, milyen gyakran keresik azokat a Google keresőben. Segítségével további ötleteket találhatsz a kulcsszavakhoz és megmutatja a különböző kulcsszavak közötti versenyt.

2. Konkurens Elemzés

Nézd meg, hogy a versenytársaid milyen kulcsszavakat használnak az oldalaikon. Ezt könnyen megteheted online eszközökkel, például a SEMrush vagy a Ahrefs segítségével. Ezzel az információval láthatod, hogy milyen kulcsszavakra összpontosíts, és milyen kulcsszavakkal érdemes versenyezned.

3. Long tail (Hosszú Farok) Kulcsszavak

A long tail kulcsszavak olyan hosszabb és specifikusabb kulcsszavak, amelyekre kevesebb verseny van, de nagyobb az esély arra, hogy a látogatók konkrét igényeit elégítsék ki.
Például ha egy divatboltod van,akkor a „nyári női ruhák 2023” olyan long tail kulcsszó lehet, amely releváns látogatókat vonz az oldaladra.

4. Social media és Fórumok

A közösségi média platformok és az online fórumok is remek helyek lehetnek kulcsszókutatáshoz.
Figyeld meg, hogy milyen kifejezéseket használnak a célközönséged tagjai a beszélgetéseik során és ezeket a kulcsszavakat integrálhatod a tartalmaidba.

5. Google Trends

A Google Trends segít megérteni, hogy egyes kulcsszavak hogyan változnak az idő múlásával.
Megmutatja, mely kulcsszavak népszerűsége nő vagy csökken, ami segíthet szezonális vagy trendfüggő kulcsszavak kiválasztásában.

A kulcsszókutatás elvégzése alapvető lépés a SEO sikeréhez vezető úton. Az elvégzett kutatás segít meghatározni, mely kulcsszavakra érdemes optimalizálni az oldaladat, hogy vonzó legyél a releváns látogatók számára.
Ne feledd, hogy a kulcsszavak idővel változhatnak, ezért fontos folyamatosan frissíteni és finomhangolni a SEO stratégiádat a legaktuálisabb adatok alapján.

Itt pedig a fizetős kulcsszókutató eszközökről olvashatsz.

Kulcsszókutatás 5 ingyenes módszerrel:

Ha érdekel, hogyan kereshetsz kulcsszavakat ahhoz, hogy előrébb juttasd a weboldalad a keresőben, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!
5 ingyenes és egyszerű módszert osztok meg veled, melyek segítségével a megfelelő kulcsszavakat használhatod a tartalmaid megírásakor.