fbpx

Mi az a SEO?

2022. okt. 3. | seo

A SEO az angol Search Engine Optimization mozaik szóból származik és az organikus forgalom növelésére alkalmas, vagyis érdeklődőket hoz az oldaladra. Méghozzá olyan érdeklődőket, akik nem hirdetések segítségével találnak Rád.

A gyakorlatban tehát azt a folyamatot jelöli, amely javítja a webhelyed láthatóságát, amikor a különböző keresőkben a vállalkozásoddal kapcsolatos termékre vagy szolgáltatásra keresnek rá.

A SEO célja tehát az organikus találatok javítása.

A folyamatban főszerep jut a keresőrobotoknak, akik bejárják a különböző oldalakat, egyiket a másik után és indexelik őket, majd egy adatbázisban tárolják a kapott adatokat. Innen kerül ki a keresésekre adott találati lista, mely a keresőrobotok által legrelevánsabbnak tartott találatokat tartalmazza. Az algoritmusok több száz rangsorolási tényezőt vesznek figyelembe ahhoz, hogy meghatározzák milyen sorrendben jelenjenek meg az oldalak a keresési eredményekben egy adott lekérdezésre. A keresőrobotok pontosan megbecsülik, hogy egy weboldal mennyire tudja megadni egy keresőnek azt, amire szükség van.

Az algoritmusok olyan hiteles oldalakat keresnek, amelyek hatékonyan látják el megfelelő információkkal a felhasználókat.

Mivel a magyar internetezők majdnem teljes számban (98%) a Google keresőjét használják, így a többi keresőről nem is érdemes komolyabban értekezni.

A keresőoptimalizálás 3 nagy területből áll:

 1. Technikai SEO

Nagyon fontos, hogy ez rendben legyen, mert egyértelműen hat a SEO eredményességére.
A teljesség igénye nélkül néhány fontos elem:

 • Milyen a weboldal betöltési sebessége?
 • Oldaltérkép megléte.
 • Robots.txt fájl.
 • Biztonság.
 • Belső linkstruktúra.
 • Törött linkek
 • Duplikált tartalmak kiszűrése.
 • Mobilbarát kialakítás.
 • Megfelelő META leírások.

(Erről a témáról részletesen a következő cikkemben olvashatsz.)

 • On-Page SEO:

Tartalmi keresőoptimalizálás. Ennek első és legfontosabb lépése a kulcsszókutatás és versenytárselemzés. Tehát annak felmérése, hogy a versenytársak mely kulcsszavakra szerepelnek jó helyezésekkel és Neked mely kulcsszavakra van esélyed jó helyezést elérned belátható időn belül. Illetve ezekkel a kulcsszavakkal optimalizált tartalmak építése.

 • Off-page SEO:

A weboldalra mutató linkek. Tehát megbízható oldalakról az oldaladra mutató linkek megszerzése vagy nem megbízható oldalak linkjeinek jelentése.

SEO és Tartalom

Az SEO és a tartalom közötti kapcsolat rendkívül szoros. A keresőoptimalizálás nem csupán technikai lépésekről szól, hanem a minőségi és releváns tartalom előállításáról is. A tartalomnak meg kell felelnie a felhasználók igényeinek és a kulcsszavaknak, amelyekre optimalizálunk. A kulcsszavak köré épülő tartalom segít a weboldalnak megjelenni a keresőmotorok találati listáján, de ez csak az első lépés. A tartalomnak informatívnak, érdekesnek és hasznosnak kell lennie ahhoz, hogy az olvasók visszatérjenek, és az oldal magasabb rangsorolást érjen el a keresőben.

SEO és Mobilbarát Kialakítás

Az egyre növekvő mobilforgalom miatt a mobilbarát kialakítás és a SEO szorosan összefüggnek. A Google algoritmusok értékelik a mobilbarát weboldalakat, és előnyben részesítik őket a mobil keresőben. A mobilbarát kialakítás nem csupán az oldal betöltési sebességét és a reszponzivitást foglalja magába, hanem az olyan tényezőket is, mint például a könnyen olvasható tartalom és a felhasználóbarát navigáció. Azok a weboldalak, amelyek nem tesznek eleget a mobilbarát kritériumoknak, hátrányba kerülhetnek a rangsorolásban, ami a potenciális látogatók elvesztését jelenti.

SEO és Analitika

A sikeres SEO stratégia kialakításához és finomításához az analitikai adatok kiemelkedő fontossággal bírnak. A webanalitika segít megérteni, hogy az oldalad hogyan teljesít a keresőben, és milyen forrásokból érkeznek a látogatók. Az eszközök, mint például a Google Analytics, lehetővé teszik a weboldal forgalmának és viselkedésének nyomon követését. Az ilyen adatok alapján kijelölheted a sikeres és eredményes SEO stratégiádat és időben reagálhatsz a változásokra. Az analitika által mért adatok segítenek finomhangolni a kulcsszavakat, az oldal szerkezetét és a tartalomstratégiát, hogy azok még hatékonyabbak legyenek a látogatók megszerzésében és az eredményesebb keresőoptimalizálásban.

Az SEO világa rendkívül dinamikus és folyamatosan változik a keresőmotorok algoritmusainak fejlődése miatt. Ennek ellenére a keresőoptimalizálás alapelvei és a minőségi tartalom iránti igény mindig érvényesek maradnak. Azok a vállalkozások és weboldalak, amelyek hosszú távon eredményesek kívánnak lenni az online térben, folyamatosan fejlesztik és finomítják SEO stratégiájukat az aktuális trendekhez és az analitika által szolgáltatott adatokhoz igazodva.

Ha szeretnél még a témáról olvasni, akkor kattints a SEO alapfogalmai című bejegyzésre.

Kulcsszókutatás 5 ingyenes módszerrel:

Ha érdekel, hogyan kereshetsz kulcsszavakat ahhoz, hogy előrébb juttasd a weboldalad a keresőben, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!
5 ingyenes és egyszerű módszert osztok meg veled, melyek segítségével a megfelelő kulcsszavakat használhatod a tartalmaid megírásakor.