fbpx

Tárhely kiválasztása

2022. ápr. 30. | weboldal

Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a tárhelyen tárolod a honlapod. Vagyis a rendszer és az általa kezelt tartalmak a tárhely szolgáltatónál bérelt tárhelyen helyezkedik el.
A tárhelyek szervereken vannak, amelyek folyamatosan üzemelnek és az internethez vannak kapcsolva, így bárhol és bármikor elérhetőek az online térben.

Hol legyen a tárhely?

Azt érdemes figyelembe venni, hogy egy weboldal betöltési idejénél fontos, hogy milyen messze van egymástól a tárhely és a felhasználó, ezért ha magyar ügyfeleket szeretnél, akkor jó, ha Magyarországon van a tárhelyed.
A külföldi szolgáltatókról sajnos nincs tapasztalatom, de annyit hallottam róluk, hogy általában nagyon jó ügyfélszolgálati rendszerrel rendelkeznek.
Ez egyébként a magyar szolgáltatókra is igaz, legalábbis azokra, akikkel eddig együtt dolgoztam.

Az Mhosting-ot szoktam ajánlani, mert jól működnek náluk az oldalaim és rendkívül segítőkészek is.
A Rackforest-nél is használtam már tárhelyet, velük is meg voltam elégedve és sokan dicsérik a Sybell-t is.

Mekkora tárhelyre van szükség?

1 néhány oldalas, egyszerű weboldalnál elég szokott lenni az 1 GB-os csomag, míg egy több funkciójú vagy többnyelvű, esetleg kisebb webshop esetén már egy nagyobb csomagra lesz szükség. Ilyen esetben az Mhosting 2,5 GB-os csomagját (Korlátlan 2500) szoktam ajánlani.

Ez árban körülbelül évi 10.000-15.000 Ft-ot jelent.

Szerencsére bármikor lehet nagyobb csomagra váltani, csak jelezni kell az ügyfélszolgálatnak.

Milyen funkciókkal rendelkezzen a tárhely?

Az SSD tárhely (szilárd test-meghajtó) azonnal eléri az adatokat, nem úgy mint a hagyományos, HDD tárhely, így kb. 10x gyorsabb is, tehát érdemes mindig SSD tárhelyet választani.

Ami szintén fontos, hogy legyen lehetőség az SSL tanúsítvány igénylésére vagy beállítására, mert ennek birtokában tekinti a Google biztonságosnak az oldalad.

Én mindig javasolni szoktam, hogy lehetőleg rendelkezzen a tárhely Cpanel felülettel, ami jelenleg a világ legismertebb adminisztrációs felülete és a gyakorlatban a tárhely irányítóközpontja. Kezelőfelületét leginkább a weboldal készítő szakemberek tudják értékelni, mert itt szinte mindent be tudnak állítani anélkül, hogy a tárhely szolgáltatónál kellene kérni a beállítás elvégzését.

Viszont nem kell szakembernek lenni a használatához, hiszen néhány funkció nagyon egyszerűen beállítható: pl. biztonsági mentések, e mail címek létrehozása stb.

Ha kíváncsi vagy más fontos információkra is a weboldal készítéssel, üzemeltetéssel és keresőoptimalizálással kapcsolatban, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!

Kulcsszókutatás 5 ingyenes módszerrel:

Ha érdekel, hogyan kereshetsz kulcsszavakat ahhoz, hogy előrébb juttasd a weboldalad a keresőben, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!
5 ingyenes és egyszerű módszert osztok meg veled, melyek segítségével a megfelelő kulcsszavakat használhatod a tartalmaid megírásakor.