fbpx

Felhasználóbarát az oldalad?

2022. máj. 2. | weboldal

Mit jelent az, hogy egy weboldal felhasználóbarát? Elsősorban azt, hogy a felhasználó a lehető legkönnyebben megtalálja a számára fontos tartalmakat.

A legfontosabb szempontok, amikkel érdemes számolni:

 • Először is tudnod kell, hogy ki lesz majd kíváncsi az oldalra, ki a célközönség, kihez szeretnél szólni.
  Egyrészt számba kell venni, hogy nekik milyen tartalommal és design-al érdemes készülni. Például egy jogi tanácsadó oldalának komolyságot és egyszerűséget kell tükröznie, egészen más design elemekkel kell rendelkeznie, mint mondjuk egy gyermekjátékokat forgalmazó webshopnak, ahol jól mutatnak az élénk színek és a látványosabb elemek.

 • Aztán azt is át kell gondolni, hogy akit megszólítasz, milyen problémájára vár megoldást és ehhez mire lesz szükség technikailag az oldalon (esetleg extra funkciók: például online időpontfoglaló egy tréner weboldalára).
 • Szerkezetileg minden esetben a könnyű átláthatóság és a letisztultság a javasolt, így a felhasználó gyorsan megtalálja, amit keres. Szövegtömbök helyett rövid, célratörő bekezdések legyenek.
 • Figyelj oda az olvashatóságra. Ha olyan betűtípust használsz, amit nehezen lehet kiolvasni, akkor elveheted a felhasználó kedvét attól, hogy a tartalmaidat böngéssze.
 • A navigáció is legyen logikus felépítésű és átlátható. Egyértelműnek kell lennie a navigációs menük használatának.
 • A reszponzivitás ma már elengedhetetlen. Ha egy weboldal nem mutat és funkcionál megfelelően tablet-en és mobilon, akkor az oldalról azonnal távozni fognak.
  Sőt, talán hallottad már azt a kifejezést, hogy „mobile first”. Ez azt jelenti, hogy kezdettől mobilkészülékre készítik el a tartalmat és csak utána alakítják át asztali gépre. Ennek a témának ekkora jelentősége van, ezért azokat az oldalakat nem tekintik komoly, megbízható felületnek, amelyek nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.
 • A betöltési sebesség is nagyon fontos, hiszen ha sokat kell várni az oldal betöltődésére, akkor az kellőképpen a kedvét szegheti az érdeklődőnek. (A honlap gyorsításához egy másik írásomban adok majd technikai tippeket.)
 • Még egy apróság: működjenek a hivatkozások.

Ha kíváncsi vagy más fontos információkra is a weboldal készítéssel, üzemeltetéssel és keresőoptimalizálással kapcsolatban, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!

Kulcsszókutatás 5 ingyenes módszerrel:

Ha érdekel, hogyan kereshetsz kulcsszavakat ahhoz, hogy előrébb juttasd a weboldalad a keresőben, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!
5 ingyenes és egyszerű módszert osztok meg veled, melyek segítségével a megfelelő kulcsszavakat használhatod a tartalmaid megírásakor.